Prova på aikido!

Välkommen till Borås Aikidoklubb!

English version here!

Det är många som vill börja träna aikido. Vi har därför sammanställt en lista med de vanligaste frågorna vi får. Har du fler frågor är det bara att höra av dig på info@borasaikido.se!

 • När kan jag börja? Måste jag vänta tills början av våren/hösten?
  Ja, och nej. Vi har vanligtvis nybörjarintag i början av varje termin (januari/augusti) för att hålla ihop grupperna bättre så du får träna med fler på samma nivå som dig själv. Men skicka ett mail och fråga!
 • Hur ofta tränar ni?
  Vi har träning tisdagar och torsdagar. Se träningstiderna här!
 • Vilken grupp ska jag eller mitt barn träna i?
  Vi har en barn- och ungdomsgrupp för unga 7-13 år och en vuxengrupp är för alla 13 år och uppåt. På torsdagar har vi dock blandad grupp där alla från 10 år är välkomna!
 • Vad kostar det?
  Det kostar 200 kr att prova på. Då får du testa fyra gånger och se om det är något som passar dig. Om du sen vill fortsätta betalar du vanlig terminsavgift. Anledningen att vi måste ta ut en avgift för att prova på är för att vår försäkring ska täcka dig om något mot all förmodan skulle hända.
 • Vad behövs för att jag ska bli medlem eller prova på?
  Vi behöver få lite kontaktuppgifter. Använd https://tinyurl.com/boras-aikido-barn-2023 om du är barn, och https://tinyurl.com/boras-aikido-2023 om du är vuxen.
 • Kan jag betala på plats?
  Ja! Numera kan man betala på plats med swish. Vi har däremot inga kontanter i träningslokalen. Du kan betala antingen med swish 123 613 3359 eller bankgiro BG 5963-6019 i förväg. Skriv som meddelande ”prova på” plus personnummer på den som ska träna. Vi behöver också att du anmäler dig eller ditt barn via vårt formulär, se ovan.
 • Måste jag ha en dräkt innan jag börjar?
  Nej då, t-shirt och träningsbyxor går bra i början. Vi tränar barfota. Om du vill fortsätta kan du sen köpa en dräkt genom klubben.
 • Jag har aldrig tränat någon kampsport tidigare, är det här för mig?
  Aikido är för alla! Gammal som ung, oavsett kön. Man måste heller inte ha perfekt kondition eller rutor på magen. Om du tycker det är roligt är vi jätteglada över en ny medlem, om du inte tycker det passar dig finns det andra kampsporter vi kan rekommendera.
 • Jag har tränat karate/judo/jyujutsu/[någon annan kampsport] tidigare. Kan jag börja på en högre nivå, eller måste jag börja från början?
  Inom aikido tränar vi för vår egen utvecklings skull. Grader har vi för att visa att man nått till en viss kunskapsnivå, inte något som man strävar efter av prestigeskäl. Om du tränat något tidigare har du såklart lättare att komma in i teknikerna och träningen.
 • Varför ska jag välja att börja träna aikido?
  För att det är roligt! Det är utvecklande, och man lär sig mycket om sig själv! Aikido utmärker sig genom att vara en kampsport som passar alla. Aikido bygger på en icke-aggressiv filosofi, det vill säga du angriper inte andra (däremot kan du vända deras angrepp tillbaka mot dem själva). Vi tränar därför inte anfall i form av slag och sparkar, men vi lär oss att rikta om andras anfall.
  Om inte annat ser man lätt skillnad på aikido och andra kampsporter genom att vi tränar med vapen, och har snyggast byxor.
 • Jag är intresserad av att träna med vapen. Hur länge måste jag träna innan jag får göra det?
  Ingen tid alls. Vi har vapenträning när vi önskar, även med nybörjare. De flesta pass har vi inga vapen alls, vissa pass ägnar vi helt åt vapenträning. Generellt så behöver man kunna vissa grunder innan man får ut något av vapenträningen, men annars finns det inga hinder. Det blir ofta mer vapenträning ju längre man har tränat.